Nu știm dacă vă mai amintiți, dar Bogdan Coțovanu (Coțo pe teren și între prieteni) l-a nominalizat pe Alexandru Ianuș la seria de mini-interviuri cu juniori. Din interviu, printre altele, am aflat că Bogdan este cel care a avut un rol semnificativ în „debutul” fotbalistic al lui Ianuș. Deloc întâmplătoarea nominalizarea lui Coțo, nu? Astfel, mai aflăm și noi ce prietenii sunt la echipă și vă punem și pe voi în „temă”, că (și) pentru asta ne urmăriți.
Revenind la interviul de astăzi, vă spunem așa: Te simți fotbalist atunci când joci pentru țara ta, pentru echipa națională, pentru culori, cu cinste și respect. Te simți fotbalist român când joci pentru România și pentru „albastru, galben și roșu”. S-a simțit și Ianuș un fotbalist adevărat, tot când a reprezentat România, prin echipa de club, în Ungaria.
1. Un fotbalist nu uită „debutul” fotbalistic, tu când și cum te-ai apucat de fotbal?
M-am apucat de fotbal aproximativ acum 2 ani, cu ajutorul colegului meu Coțovanu Bogdan și cred că este cea mai bună decizie pe care am făcut-o.
2. Ce i-ai spune unui coleg care ar vrea să renunțe la fotbal?
Dacă un coleg ar vrea să renunțe la cel mai frumos sport din lume, i-aș reaminti că fotbalul este cheia spre fericire și că i-a adus multe momente frumoase și de neuitat. Bineînțeles că, voi încerca să îl sfătuiesc și ambiționez să nu se lase.
3. Care este momentul în care te-ai simțit cu adevărat fotbalist?
Momentul în care m-am simțit cu adevărat fotbalist este de la turneul din Ungaria, când am jucat cu naționala U15, iar cu ajutorul colegilor și al domnilor antrenori, am simțit că reprezint România.
4. Ce ai schimba la fotbalul din România?
În fotbalul din România, cred că aș vrea să schimb modul de abordare al acestuia. Și mai este și faptul că, toată lumea consideră că fotbaliști sunt niște derbedei fără educație, și mulți oameni nu știu, de fapt, câtă muncă este în spate și câte sacrificii au depus fotbaliștii pentru a ajunge unde sunt.
5. Cum ți s-a părut perioada de pregătire?
Perioada de pregătire a fost foarte intensă și obositoare, dar consider că așa ar trebui să fie fiecare antrenament pentru că, doar așa, prin muncă și dedicație vom ajunge unde ne dorim.
Completează:
1. Îmi place stilul de joc al jucătorului Virgil van Dijk și al lui Matthijs de Ligt.
2. Când eram mic îmi cumpărat tricou cu numele lui Messi.
3. Trei calități pe care le-aș împrumuta de la jucătorul Virgil van Dijk sunt citirea jocului deoarece acesta este un fundaș pro-activ, cea de a doua calitate ar fi forța aeriană pentru că lovește foarte bine mingea cu capul și viteza acestuia de deplasare, reacție și execuție, iar de la Matthijs de Ligt ambiția deoarece acesta are doar 20 de ani și este deja considerat un super star în fotbalul mondial.
4. Modelul meu în fotbal, când eram mic, era Carles Puyol, dar și Messi și acum este Virgil van Dijk.
Următorul interviu este cu Codrin Safta.
Ne „citim” curând pentru că ne pregătim de turneu. Jucăm iar pentru România și ne simțim mândri să ne reprezentăm țara și orașul la un nou turneu internațional.