După o perioadă în care am jucat un fotbal pe fugă și am trăit pe repede înainte experiența primului Campionat Național, care a părut prea scurt, luna iulie ne-a adus împreună – într-un nou cantonament de vară, după o lungă perioadă de timp. Cu sportivi vechi & noi în echipă, ne-am adaptat situațiilor și am dus la bun sfârșit poate unul dintre cele mai grele, dar și cele mai frumoase cantonamente.

Destinația a fost Borsec, la Vila Sport, ca să se fie exact pe placul nostru din toate punctele de vedere, mai ales sportiv. Am pregătit antrenamentele pe un teren bun, montan, natural, care ne-a făcut bine și ne-a lăsat să ne bucurăm de fotbal, dar și să luptăm pentru mingi, să ne aruncăm și să facem prize pentru a apăra poarta. „Motivația lor, dacă este să ne referim la antrenamente, este una foarte bună. Toți lucrează, s-au adaptat acestor condiții pentru că nu am mai făcut un cantonament montan de ani, deja. Băieții cei noi, cei care au jucat în campionat, cu mai multă experiență, lucrează bine și, cum spunem noi, „se trag unii pe alții” spre același obiectiv”, a susținut Ionuț Giurumescu, antrenor secund City Football Club Iași.
În cantonament, am încercat să-i pregătim din punct de vedere psihic, fizic, tactic și tehnic pe sportivii noștri, însă am vrut să lucrăm și la omogenitatea grupului, având în vedere că s-au alăturat lotului jucători noi, veniți dintr-un mediu sportiv diferit de cel de la CITY. „Ceea ce am vrut noi încă de la început a fost să omogenizăm lotul, să creăm între ei relații sociale, ca oameni mai întâi, pentru că sunt viitorii adulți. Apoi, jucătorii noi au venit dintr-un alt mediu sportiv, cu o altă educație și am încercat să-i pun pe aceeași linie cu cei vechi. Ba chiar, o parte dintre ei au rămas surprinși de programul pregătit și de intenția mea de a-l respecta întocmai. Le spuneam «La ora x trebuie să fiți în vestiar și la ora y începem antrenamentul», iar ei nu erau obișnuiți așa. La fel, pentru mine contează foarte mult și relația jucător-antrenor, vreau să le ofer comunicare și să văd că o folosesc și ei în relația sportiv-sportiv.
Un alt obiectiv a fost să-i pregătim din punct de vedere fizic, dar o pregătire fizică modernă. Indiferent de dificultatea antrenamentului, noi am atins toți factorii pe fond fizic și tehnic, fie că ne referim la tehnică individuală, la tehnică colectivă sau tactică colectivă. Și mai mult decât atât, ne-am îndeplinit și planul de acumulare fizică pentru că ei vin după un an și jumătate de lucru specific la o intensitate joasă”, a declarat Cristian Meiu, antrenor principal City Football Club Iași.
Ne-am dorit să-i aducem #împreună în acest cantonament, să se cunoască, să se împrietenească și să devină o echipă – nu doar în teren. Să știe toți să se bucure în același stil și în aceeași măsură de joc, de fotbal, de victorii. Ne-am dorit să-i transformăm în „one big family”, chiar mai mare decât era acum o lună, să-i facem să se susțină și încurajeze între ei, iar toate lucrurile acestea s-au văzut de la marginea terenului: în timpul antrenamentelor, pe parcursul meciului și chiar atunci când jucau 11 vs. 11 între ei. „Este o perioadă grea pentru ei pentru că au doar o săptămână de când au venit, în săptămâna premergătoare cantonamentului. Băieții noștri, din punct de vedere al acomodării, i-au primit foarte bine, cu brațele deschise. Comunică între ei. Am încercat în acest cantonament să îi grupăm astfel încât să fie cei noi cu cei vechi, ca să se cunoască, să se împrietenească și să se ajute mai apoi în teren”, a mărturisit Ionuț Giurumescu.
Aflat pentru prima dată în deplasare cu City Football Club, Vlad Bodogan (antrenor portari) a mărturisit că l-a ajutat inclusiv pe el participarea în cantonament pentru că a reușit să-i cunoască altfel și mai bine pe băieți. „M-a ajutat foarte mult participarea în cantonament, cel mai mult pentru că îi pot cunoaște pe băieți din punct de vedere comportamental, le cunosc punctele slabe, le văd reacțiile, manifestările și asta mă ajută mult în ce am de pregătit cu ei. În cantonament am mai mult timp să pun la punct pregătirea fizică – deoarece este foarte important pentru un portar să-și dezvolte aceste calități fiind fundamentale pentru ei.
Portarii pe care i-am antrenat în acest cantonament sunt la un nivel bun, mai trebuie să îmbunătățim anumite aspecte ale tacticii și tehnicii. Am lucrat foarte mult și pe partea fizică, ce înseamnă dezvoltarea forței explozive”, a mărturisit Vlad Bodogan, antrenor cu portarii.
Din cantonament nu putea lipsi meciul
Am susținut în cantonament și un meci, frumos, disputat: 𝙲𝚒𝚝𝚢 𝙵𝚘𝚘𝚝𝚋𝚊𝚕𝚕 𝙲𝚕𝚞𝚋 U19 – 𝙲𝚂 𝚅𝚒𝚒𝚝𝚘𝚛𝚞𝚕 𝙶𝚑𝚎𝚘𝚛𝚐𝚑𝚎𝚗𝚒 (Liga 4) 0 – 3 (0-2). Echipa întâlnită era una cu mult mai matură și experimentată, însă și băieții noștri au arătat un fotbal curat.
Meciul a avut două reprize distincte: o primă repriză dominată de Viitorul, în care jucătorii de la City au început partida timorați și cu emoții vizibile. A doua repriză a fost dominată clar de către juniorii de la City care și-au creat numeroase ocazii și au mutat jocul în jumătatea de teren a celor de la Viitorul.
Per total, a fost partidă plăcută, disputată în spirit de fair- play, foarte utilă pentru antrenorii și jucătorii de la City în vederea evaluării actualului potențial al lotului actual în perspectiva meciurilor următoare.
Cum se încheie un cantonament? Cu foc de tabără
Băieții de la CITY au muncit mult în acest cantonament, au dat totul la antrenamente și chiar mai mult decât atât s-au închegat foarte bine între ei, s-au împrietenit și nu au făcut diferențe între colegi. Au râs și au glumit împreună, s-au antrenat și s-au încurajat unii pe alții și și-au arătat talentele și în afara programului sportiv: au cântat, au zis bancuri, au făcut grătar și s-au simțit bine. Bine, unii nu au spus bancuri pe motiv că „sunt la finalizare și nu la construcție”. Tipic lor.

Momentele pe care noi le vom ține, cu siguranță, minte! Acea fază din teren dinaintea meciului când s-au adunat toți pentru clasicul lor moment de încurajare: Cine suntem noi? CITY, CITY. Plus multe, multe alte momente când au apelat la această manifestare.
Toate fotografiile de grup, când au simțit să fie uniți și să-și arate bucuria: se citea în privire, în poziții și în aplauzele de la final. #peace, băieții știu despre ce vorbim.
Grătarul pe care au fost nevoiți să-l facă singuri, pentru că și asta înseamnă să te adaptezi și să te descurci cum știi și cum poți, dar cu ajutorul coechipierilor. Momentul în care și-au făcut & pus singuri masa, iar mai apoi o liniște totală s-a lăsat în foișorul lor. Apoi, mai sunt glumele pe care uneori doar ei le înțelegeau, dar pentru noi era important să-i vedem atât de uniți.
Am încheiat cantonamentul la un foc de tabără de ținut minte. Cu băieții în jurul focului cântând melodii vechi, de tabără, imnul României și, normal, imnul CITY.
Însă momentul cel mai frumos este reprezentat de discursurile de final – începute la inițiativa lor, băieții s-au strâns toți, ca și cum ar fi pregătiți de un meci și fiecare și-a spus părerea și trăirea din cantonament. Discursuri și moment pentru care merită toate aprecierile noastre, pentru tot ce au făcut, au simțit și pentru toată munca din ultima săptămână. Aplauze!
Noi știm ce băieți avem la echipă și suntem mândri. Știm ce băieți au venit la echipă și sunt pe drumul cel bun. Hai, să fim toți uniți în același gând, pentru aceeași echipă și mereu aceleași culori: alb-albastru.
Să nu uităm, ca de fiecare dată, antrenorul principal, Cristian Meiu, a ținut să le dea și lecții de viață, pe care le lăsăm aici, în final. Acesta a susținut că este importantă competiția pe care o simt ei, în acest moment, pe posturi. „Competiția pe posturi este cea mai benefică pentru că se transferă în viața de zi cu zi a sportivilor pentru că găsești oriunde competiție: la școală, la facultate vei găsi o competiție și la muncă vei găsi o competiție. Viața este o competiție, de fapt! Ei trebuie doar să nu se lase și să înțeleagă că ea va duce întotdeauna la progres și crește mereu valoarea și ca sportiv și ca individ”.
Pozele de la antrenamente:
P.S. Reporterul de la fața locului aici. Băieți, mulțumesc pentru experiență!