Declinul școlilor de fotbal și al cluburilor de juniori din zona Moldovei a produs o discrepanță uluitoare în raport cu ce oferă echipele din celelalte zone geografice „fotbalului mare”.

Lipsa infrastructurii, neimplicarea autorităților locale în dezvoltarea acesteia, lipsa unor strategii concrete de dezvoltare a fotbalului juvenil (mai ales la nivel de juniori A și juniori B), lipsa interesului din partea Federației Române de Fotbal (FRF) pentru supervizarea unor jucători talentați și cu potențial din zona noastră în vederea selecționării, dar și multe alte cauze, au făcut ca reprezentarea zonei Moldova (excepție zona Botoșani), atât la nivel de cluburi cât și la nivel de jucători, să rămână o umbră la ce a însemnat cândva fotbalul din această zonă geografică.

Conform unor date statistice, în România, 30% din copiii care practică un sport au ales fotbalul, iar dintre aceștia, aproximativ 200.000 copii practică fotbalul în mod organizat. 

Aceleași statistici ne spun că în ultimii ani s-a constatat o creștere a numărului de echipe de fotbal pentru copii. Însă, acest lucru este valabil pentru segmentul de vârstă  4 – 10 ani. Peste vârsta de 10 ani, rata de abandon este accelerată, cu cât ne apropiem de 16 – 18 ani. Practic, în momentul în care juniorii pot face pasul către performanță, aria de selecție devine mult mai mică, iar celor care au ajuns la final de juniorat li se oferă extrem de puține posibilități de a continua activitatea sportivă.

Această generație de fotbaliști care se află  la final de juniorat, a ajuns până aici pentru că, în primul rând, a iubit fotbalul cu adevărat, iar juniorii au făcut multe sacrificii în viața personală pentru a se dedica fotbalului și, nu în ultimul rând, au avut un profil moral desăvârșit care i-a făcut să meargă mai departe, indiferent de context și vremuri.

Grupa de vârstă 2003 de la CITY FC Iași este cel mai bun exemplu în acest sens.

Antrenați cu multă pasiune și profesionalism de către prof. Cristian Meiu, acești juniori au reușit să devină un grup unit, să coaguleze lângă ei și alți jucători de vârstă mai mică și împreună să performeze, să reprezinte Iașul la categoria Under 19 într-un Campionat Național, unde au obținut calificarea în Play-Off-ul competiției, iar în prezent sunt pe poziție de podium în clasamentul grupei. Dorința lor de a se autodepăși meci de meci, talentul și plăcerea lor pentru a juca un fotbal de calitate care să bucure întotdeauna publicul prezent la meciuri, mândria de a reprezenta cu succes Iașul în confruntările cu cluburi și academii mult mai renumite din zona Moldova fac ca acești jucători să merite tot respectul și aprecierea noastră și a comunității fotbalistice din Iași.

„Avem tineri care în ultimii doi ani au confirmat la Juniori A în Campionatul Național, jucători care au toate calitățile de a-și continua cariera fotbalistică la cluburi din eșaloanele superioare. Important este ca acestor tineri să li se dea o șansă, de a fi observați și evaluați de către aceste cluburi. Suntem un club mai mic, dar criteriile noastre de selecție și pregătire au fost și sunt la un nivel ridicat, am format și pregătit acești tineri din toate punctele de vedere să poată face cu succes acest pas spre fotbalul mare, bineînțeles dacă și ei își vor dori acest lucru.  

Cred cu tărie că în viitor vom mai auzi de nume precum Alexandru Ivan, Mihai Alexandru, Șova Dumitru, Andrei Moraru, Todor Plop, Roberto Țurcanu, Alex Amarandei și alți jucători din această generație.

Ei pot evolua și deveni esențiali în cadrul unui club din eșaloanele superioare sau dacă nu vor avea toți aceasta șansă, în cadrul proiectului de continuitate pe care dorim să-l dezvoltăm la club. 

Este meritul lor și al antrenorilor pe care i-au avut pe parcursul carierei lor, care au dat dovada seriozității de care ai nevoie pentru performanță”, ne-a declarat președintele clubului, Dan Vieriu.

Ne dorim ca acești tineri să reușească în viață, iar noi să fim mândri că un mic aport l-au adus și antrenorii care i-au format, dar și clubul nostru unde, de multe ori, cu mari eforturi, s-a făcut tot posibilul ca să-i motivăm, să le asigurăm condiții cât mai bune și să-i pregătim spre o carieră de succes în sport sau în viață. Suntem mândri de acțiunile lor și de maturitatea pe care au arătat-o dintotdeauna, pe teren și în afara lui. Ne bucurăm că am „scris” împreună povestea junioratului și suntem recunoscători că am înscris împreună în zeci de porți adverse. Știm că fotbalul este cea mai mare pasiune a lor și sperăm că am reușit să îndeplinim visele tuturor celor care au trecut pe la noi, ne-au îmbrăcat tricoul și s-au bucurat alături de antrenori, staff și galerie. 

Timpul va confirma acest lucru și mai devreme sau mai târziu vom mai auzi de acești jucători care au „semnat”  cu succes în cartea CITY Football Club Iași:

* Alexandru IVAN (19 ani) –  mijlocaș, născut pe 16 februarie 2003
* Alexandru Iulian MIHAI (19 ani) –  atacant, născut pe 18 martie  2003
* Dumitru ȘOVA (19 ani) –  mijlocaș, născut pe 20 septembrie 2003
* Andrei Emanuel MORARU (19 ani) – atacant, născut pe 28 februarie 2003
* Alexandru AMARANDEI (19 ani) –  portar, născut pe 22 ianuarie 2003
* Tudor George PLOP (19 ani) –  mijlocaș, născut pe 11 septembrie 2003
* Roberto ȚURCANU (19 ani) –  mijlocaș, născut pe 23 septembrie 2003
* Alexandru Gabriel DAVID (19 ani) –  portar, născut pe 16 martie 2003
* Adrian PUIU (19 ani) –  mijlocaș, născut pe 21 martie 2003

* Iulian IPATE (19 ani) –  atacant, născut pe 31 iulie 2003

* Emilian Vlad RUSU (19 ani) –  fundaș, născut pe 2 martie 2003

𝐅𝐄𝐋𝐈𝐂𝐈𝐓𝐀𝐑𝐈 𝐁𝐀̆𝐈𝐄𝐓̦𝐈! 

𝐌𝐔𝐋𝐓 𝐒𝐔𝐂𝐂𝐄𝐒 𝐌𝐀𝐈 𝐃𝐄𝐏𝐀𝐑𝐓𝐄!

➡ #citysuntemtoti⬅ #Impreunacontinuamlupta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s